Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Magazinok, Hírlapok képes leírás - Zsidó.tlap.hu
részletek »

Magazinok, Hírlapok - Zsidó.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: zsido.tlap.hu » Magazinok, Hírlapok
Keresés
Találatok száma - 5 db
A Szombat folyóirat

A Szombat folyóirat

A Szombat non-profit jelleggel működő zsidó kulturális és politikai folyóirat. Első száma 1989 novemberében látott napvilágot, nyomtatott formában, azóta megszakítás nélkül, évente tíz alkalommal jelenik meg. Internetes kiadásunkban napi híreket, programajánlót és aktuális cikkeket olvashatnak.

Breuer Press International

Breuer Press International

Hírügynökségünk 1980-ban alakult. Induláskor csupán a Közel-kelet híreire szakosodtunk, majd az Egyesült Államokban is létrehoztuk képviseletünket. Később központi irodánkat áthelyeztük Európába: Budapestre. Tevékenységünket kibővítettük, nemcsak a hírek begyűjtésével és továbbításával, de elemzésével is foglalkozunk. Ma már jelen vagyunk a világ számos pontján, híreinket felhasználják a nyomtatott és az elektronikus sajtóban egyaránt. Értékelőinket idézik világszerte. TV és rádióprogramok szerkesztésével, gyártásával is foglalkozunk. Kiadói tevékenységet is ellátunk.

Judapest

Judapest

A judapest szó Karl Lueger-től ered, Bécs századfordulós polgármesterétől: Karl ezt a kifejezést antiszemita (és mellesleg antimagyar) éllel használta. A korabeli hazai élclapok hamar átvették ezt a toposzt és gyakorlatilag máig az antiszemita közbeszéd egyik kifejezése maradt a judapestezés.Mi azonban szemantikai harcot hirdettünk. Visszavesszük ezt a kifejezést és pozitív tartalmakkal fogjuk megtölteni. Budapest és a zsidók kapcsolatáról egyébként osztjuk Ady Endre vizióját: De igaz ugye, hogy közénk, senkik, még egyformák között is százfélék közé, elvegyült egymillió zsidó. Hogy e zsidók megcsinálták nekünk Budapestet, s mindazt, ami talán - talán? biztosan - nincs is, de távolról, európaian mutatós? (Korrobori, 1917.)Judapest kreatív energia, (ön)reflexió, pozitív látásmód, inspiráció. Zsidó identitás és kultúra a XXI. századra. A judapest 100% független és erre büszkék is vagyunk. Nem áll mögöttünk egy szervezet sem és egy szervezettől sem kapunk (vagy kérünk) támogatást. Minden fejlesztést teljesen a saját pénzünkből végzünk (tárhely, domain, programozás, design, stb). Civil kurázsi, oh yeah.Mi megmondjuk, ti olvassátok - de bele is szólhattok. A HVG a Goldenblog kapcsán egészen jól összefoglalta a témát, úgyhogy többet erről most nem mondunk. De mégis: Pollner is jól összefoglalta.

Kabbala

Kabbala

A kabbala ókori eredetű zsidó misztikus tudomány, titkos bölcsesség, amelynek segítségével az ember közelebb kerülhet Istenhez, de jobban megértheti a világot és önmagát is. Elvégre, az Isten által teremtett világban minden mindennel összefügg, az ember teste a fizikai világmindenség kicsinyített mása (mikrokozmosz), lelke pedig Isten ajándéka, szellemi világának egy-egy cseppje. Isten a tíz szefira közvetítésével tart kapcsolatot az érzékelhető valósággal, általuk juthatunk el Hozzá, és egyúttal önmagunkhoz. A kabbala ugyanis elevenen élő hagyomány; ma elsősorban az önanalízis és az önfejlesztés eszközeként alkalmazzák (álomelemzés, pszichoterápia stb.). Mindig is működtek, ma is működnek kabbalista körök, ahol megismerkedhetünk ezzel az ősi tudásanyaggal, de szakavatott vezető, mester nélkül nem ajánlatos foglalkozni vele, mert a járatlan érdeklődő egykönnyen megzavarodhat, vagy tévútra kerülhet. A kabbala napjainkban egyre inkább terjed a sztárok világában, elsősorban Hollywoodban. A modern kabbala bizonyos elemei fellelhetők az ősi egyiptomi vallás, a kaldeus hitvilág és a püthagoreusok tanításai között. Egyes modern források szerint a kabbala különféle irányzatai a szó írásmódjával különböztethetőek meg.A valóságban azonban ez nem az írásmódon múlik, viszont kétségtelen, hogy a kabbala, vagyis a zsidó misztika mindig is virágzott és hódított a zsidóságon kívül.

Magyar zsidó hír portál

Magyar zsidó hír portál

A Magyar Zsidó Honlap megújult oldalain megtalálhatja a magyar zsidóság valamennyi intézményének, szervezetének címét, adatait, a zsinagógák, temetők adatait. Tartalom: Adatok, címek - Országos zsidó szervezetek - Képviseletek, nemzetközi szervezetek - Társadalmi és civil szervezetek - A Magyarországi Cionista Szövetség tagszervezetei - Társaságok, körök, egyesületek - Idősek klubja (Budapest) - Alapítványok - Kultúra - Újságok, könyvkiadás - Iskolák, oktatás, nevelés - Szociális intézmények, szeretetotthonok - Ifjúsági szervezetek - Vendéglátás, élelmiszer, ajándéktárgy - Országjárás - Budapest - Budapesti zsinagógák, templomkörzetek - Működő budapesti temetők - Zsidó látnivalók, műemlékek Budapesten - Vidéki zsinagógák, látnivalók - Észak- és Kelet-Magyarország - A "zarándokút" (hászid látnivalók) - Alföld - Dunántúl

Tuti menü